Cegah Serangan Jantung Dari Awal



Serangan jantung menjadi pembunuh nombor satu penduduk di negara ini. Kita semua maklum tabiat pemakanan tidak sihat sebahagian besar masyarakat yang gemar menikmati makanan segera dan minuman berkarbonat menjadi penyumbang kepada peningkatan faktor jantung yang tidak sihat.

Antara tanda-tanda mudah mengenal pasti sama ada anda bakal menjadi mangsanya ialah kerap berasa berdebar-debar. Malah, ada kalanya tiba-tiba jantung atau dada anda berdebar dengan laju walaupun ketika itu anda hanya membaca buku.

Ini diikuti dengan berpeluh pada dahi, kerap merasa sakit pada dada, sering mencungap dan kadang kala pada aktiviti yang ringan seperti menunaikan solat pun anda boleh mencungap.

Selain itu, anda mungkin alah kepada cuaca yang panas dan tidak menyedari perkara ini apabila anda berasa alah dengan panas terik matahari di mana badan akan banyak berpeluh serta tidak selesa. Tapak tangan yang basah dalam keadaan tidak menentu juga menjadi penanda jantung yang tidak sihat.

Berdasarkan beberapa tanda -tanda awal ini, seseorang mestilah membuat langkah pencegahan dan pengawalan yang cepat dan terancang.

Pertama, hentikan mengambil makanan segera yang tidak menyihatkan, minuman berkarbonat, minuman segera, krimer bukan daripada susu.

Kedua, elakkan memakan ais krim yang mengandungi krimer yang tinggi, membuat air minuman dengan krimer selain susu, memakan makanan yang mengandungi majerin, makanan terproses seperti burger, nuget, kentang goreng dan kentang berperisa.

Tabiat mandi selepas makan juga boleh menyebabkan perut dan jantung menjadi lemah dan menyumbang kepada serangan jantung bagi jangka panjang.

Kurangkan juga memakan nasi lemak yang dibeli kerana kebanyakan nasi lemak yang dijual di luar dicampur dengan minyak masak kerana peniaga bertujuan menjadikan nasi nampak licin dan cantik berderai. Berbanding dengan nasi lemak yang dimasak sendiri kita boleh mengurangkan kandungan santan yang digunakan mengikut kesesuaian kesihatan diri.

Ada juga orang mengamalkan petua makan kacang hijau yang direbus pada setiap hari. Caranya ialah dengan mengambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit, selepas itu rebus sederhana bukan sehingga kembang tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.

Satu lagi petua yang baik dengan mengamalkan memakan biji jintan hitam atau habbatussauda setiap hari. Biji jintan hitam ini diakui Rasulullah SAW ubat kepada segala penyakit kecuali mati.

Selain itu, amalkan memakan sayuran yang pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik dan ulam-ulaman.

Bagi mereka yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan petua di atas.

Sumber: Berita harian

Sakit Jantung

Jantung manusia terdiri daripada serabut-serabut otot khusus yang bekerja untuk mengepam darah. Apabila otot jantung tidak mendapat bekalan darah yang cukup, seseorang itu dikatakan mengidap sakit jantung. Antara penyebab bekalan darah ke otot jantung tidak cukup, disebabkan saluran darah menjadi sempit kerana dinding sebelah dalam saluran darah dipenuhi lemak, terutamanya "kolesterol".

Serangan Penyakit Jantung

Penyakit jantung digambarkan sebagai rasa kesakitan yang amat sangat di bahagian dada yang berterusan sehingga setengah jam, menjalar kearah tangan kiri dan rahang. Pesakit akan mengalami keseukaran untuk bernafas dan perasaan takut yang keterlaluan.

Sebab sebenar rasa kesakitan ini adalah disebabkan kematian sebahagian otot jantung yang disebabkan oleh salur darah di bahagian tersebut tersumbat. Lebih besar salur darah yang tersumbat, lebih merbahaya serangan jantung tersebut. Sekiranya saluran darah tertutup sepenuhnya, sebahagian dari otot jantung akan rosak. Kemudian, sakit dada yang teramat sangat akan terjadi. Keadaan inilah yang dinamakan "serangan sakit jantung".

Faktor Penyebab

Asap Rokok

*Mempercepatkan pembekuan darah
*Menggalakkan pemendapan lemak pada dinding saluran darah.
*Mengurangkan bekalan oksigen ke jantung.
*Tekanan Perasaan
*Seseorang yang mengalami tekanan perasaan, degup jantungnya, meningkat.
*Tekanan darahnya juga meningkat.

Kandungan Lemak Yang Tinggi

*Lebih tinggi kandungan lemak, lebih berbahaya. Makanan yang tinggi lemak, adalah seperti mentega, minyak sapi, daging berlemak.

Kurang bersenam

*Senaman penting untuk menguatkan jantung.
*Ia juga penting untuk memperbaiki pengaliran darah ke
jantung. Bersenamlah.

Darah Tinggi

*Darah tinggi menggalakkan berlakunya penyempitan saluran darah.
*Jantung "terpaksa" mengepam lebih kuat untuk mengalirkan darah melalui saluran yang sempit itu.
*Lebih tinggi tekanan darah, lebih besar pula peluang serangan sakit jantung.

Kencing Manis

*Pesakit kencing manis lebih tinggi peluangnya mendapat serangan sakit jantung

Faktor-Faktor Yang Meningkatkan Kemungkinan Menghadapi Penyakit Jantung Koronari

*Jika anda mempunyai keturunan yang mengidap penyakit jantung.
*Jika anda berusia 35 tahun ke atas dan mempunyai masalah berat badan.
*Jika anda merokok.
*Jika anda gagal mengawal tekanan darah anda.
*Jika anda mengidap penyakit kencing manis.
*Jika anda menghadapi masalah mengawal tekanan.
*Jika pemilihan makanan anda tidak betul makanan anda mengandungi kadar kolesterol dan lemak yang tinggi.
*Jika anda kurang bersenam.
*Jika anda kurang memakan sayur dan buah segar.

Mengurangkan Risiko Sakit Jantung

*Anda boleh memastikan sama ada keluarga sebelah ibu atau sebelah bapa anda ada yang menghidap penyakit jantung. Sekiranya ada, anda perlu lebih berwaspada dengan tanda-tanda penyakit jantung dan digalakkan menjalani pemeriksaan tahunan.
*Berhenti merokok terutama sekiranya anda berusia melebihi 35 tahun.
*Mengambil ubat dan mengawal permakanan anda sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi atau kencing manis.
*Mengawal tekanan perasaan anda dan jangan cepat meradang atau runsing.
*Digalakkan memakan daging putih "white meat" seperti daging ayam, ikan, dan mengelakkan dari terlalu kerap memakan daging merah "red meat" seperti daging lembu, kambing, kerbau dan lain-lain sepertinya.
*Mulalah bersenam secara beransur-ansur.
*Gentian serat yang terdapat dalam makanan dipercayai boleh menyerap sebahagian dari lemak / kalesterol, oleh itu pakar permakanan mempercayai makanan yang banyak serat seperti bijiran oat dapat mengurangkan jumlah kalesterol yang diserap oleh badan.

Sumber Maklumat: Kementerian Kesihatan dan Utusan Malaysia




5 Makanan Terbaik untuk Jantung Anda

Makanan ternyata sangat berpengaruh terhadap kesehatan jantung Anda, apalagi ketika Anda mulai bertambah usia. Selain dari suplementasi dan olahraga, kesehatan jantung Anda sangat tergantung dari makanan-makanan yang kaya nutrisi seperti yang disebutkan berikut ini. Sertakanlah makanan-makanan ini dalam menu harian Anda untuk menjaga jantung Anda agar tetap sehat sampai hari tua nanti.

1. Almonds
Almond merupakan jenis kacang-kacangan yang kaya akan asam lemak tidak jenuh dan phytosterols. Asam lemak tidak jenuh mampu meningkatkan pengeluaran kolesterol jahat yaitu kolesterol LDL dan meningkatkan konsentrasi HDL dalam darah, sedangkan phytosterols mampu berkompetisi dengan kolesterol sehingga tidak diserap oleh usus. Almond bisa disajikan menjadi topping/pelengkap dari masakan Anda.

2. Apel
Para peneliti dari universitas ternama di Amerika, menemukan bahwa mengkonsumsi satu buah apel tiap harinya mampu memblok peningkatan LDL dan menurunkan peningkatan LDL sebesar 8%. Apel mengandung serat larut yaitu pektin yang membersihkan dinding arteri dari penumpukan plak-plak kolesterol yang membahayakan untuk jantung. Sajikan irisan apel bersama oatmeal yang baik pula untuk jantung.

3. Kedelai
Kedelai memiliki kemampuan untuk menurunkan kolesterol dan kanker. Kedelai kaya akan senyawa isoflavonoid yang mampu mengendalikan kolesterol jahat dan sebagai antioksidan untuk mencegah kanker. Selain itu kedelai juga kaya serat larut oligosakarida yang membantu pula dalam mencegah timbunan plak pada pembuluh darah. Sajikanlah kedelai menjadi bubur kedelai atau disangrai sebagai topping masakan.

4. Buah Berry (Strawberry, Blueberry, Raspberry)
Buah berry mengandung komponen yang mirip dengan resveratrol dalam anggur. Selain itu buah berry mengandung antioksidan jenis pterostilbene, yang merangsang sel-sel liver untuk bekerja mencerna lemak dan kolesterol. Kolesterol jahat yang menurun konsentrasinya dalam darah mampu mengurangi resiko terjadinya penyakit jantung koroner. Sajikan sebagai jus atau pelengkap salad.

5. Ikan Laut
Jenis ikan yang berada di laut dalam seperti salmon dan tuna kaya akan asam lemak omega terutama omega-3, omega-6 dan omega-9. Menurut penelitian di sebuah Universitas di Eropa, selama 2 minggu mengkonsumsi ikan tersebut menunjukkan resiko penyempitan pembuluh darah sebanyak 20%. Sajikan ikan dengan cara dipanggang atau dibakar dengan minyak zaitun.

0 comments: